KBS St. Joseph
Schoolkrant 'de Zoemerrr'

Schoolkrant 'de Zoemerrr'

Naast de papieren versie hebben we ook een online versie. Veel leesplezier!

Deze kunt u ook HIER online lezen. Of klik op het plaatje van de desbetreffende editie.

Editie 3
Onze schoolkrant is een mooi voorbeeld van educatief partnerschap: op de St. Josephschool maken namelijk ouders samen met leerlingen een prachtige schoolkrant.

Het vorige nummer is net klaar en een nieuwe groep redacteuren staat al te trappelen met al hun creatieve plannen voor de volgende editie. Om bij de redactie te kunnen komen, moet je eerst een motivatie schrijven waarna je wordt uitgekozen of zelfs op gesprek mag komen om je voor te stellen. We streven naar een goede mix uit de groepen 5/6/7/8. Omdat er zo veel enthousiaste aanmeldingen zijn, en er maar een klein groepje door gaat, kan het zijn dat je pas bij een volgend nummer aan de beurt komt. Gewoon nog een keer proberen hoor!

Stencils die met nietjes aan elkaar vast zitten en nul leuke plaatjes op de voorkant. Dat doen we echt niet hoor! Na aanleiding van een creatieve les maken de kinderen zelf letters, achtergrondjes, kaders en zelfs onze naam
‘De Zoemerrr’ wordt ieder nummer mooi gemaakt. Hierna wordt het verder vormgegeven in de computer. Ons schoolmagazine lijkt nu meer op een cool tijdschrift dan op een schoolkrant! Bijna een 'glossy' zouden we willen zeggen.

De school streeft met het maken van de schoolkrant een creatief en educatief doel na.  "21st Century Skills" komen zo al vroeg aan bod en op deze manier ontwikkelen kinderen hun talenten en leren zij met elkaar samenwerken. Afspraken nakomen is een belangrijk onderdeel, met een deadline op zak zorgen ze dat alle artikelen op tijd ingeleverd worden. Een enorme verantwoordelijkheid en natuurlijk verloopt het nooit volgens plan. Gaandeweg leren de kinderen zelf oplossingsgericht te denken en snel te schakelen. Onder leiding van Sonja Schaaf (moeder van Flora en Evie) wordt er 2x per jaar een blok  Redactie gegeven. De 8 lessen zijn op vrijdagmiddag van 13.15 uur-15.15 uur en worden gegeven in onze eigen ‘redactiekamer’.

Iedere editie nodigen wij een gastdocent uit die inhoudelijk iets meer vertelt over zijn of haar vak. We hebben al een journalist (Roel van Bekkum)  gehad, een kunstenares (Renate Beatrice Munneke)  en de beste  bruidsfotograaf van Nederland (Bas Uijlings). Allemaal vakmensen die hun kennis graag delen met deze nieuwe generatie.

Net als bij een professioneel blad wordt er door De Zoemerrr geld verdiend met de verkoop van advertentieruimte. Erik Peek (vader van Marlou) richt zich daarbij vooral op adverteerders die iets met kinderen te maken hebben. Of ouders van kinderen die een eigen bedrijf hebben en zo onze schoolkrant willen steunen. Ook hier worden de kinderen betrokken bij het maken van afspraken, uitleggen wat we doen en het stellen van vragen over het bedrijf dat wil adverteren. Zij zijn aan het woord en voeren het gesprek. Zo maken ze kennis met diverse beroepen en leren ze omgaan met volwassenen.

Heb je leuke ideeën, wil je je alvast aanmelden of heb je een vraag? Dan kan je mailen naar dezoemerrr@gmail.com of een briefje stoppen in onze brievenbus die we nu nog delen met LOS. Je vindt 'm in de hal bij de uitgang.
Wil je zien wat we al gemaakt hebben? Klik dan op 1 van de bovenstaande edities.
 

 

 

KBS St. Joseph
Disselplein 10
3829 MD Hooglanderveen
Bekijk op de kaart