KBS St. Joseph
Vervoersprotocol

Vervoersprotocol

Uitgebreid vervoersprotocol.pdf

 

Printversie vervoersprotocol + strookje.pdf

Vervoersprotocol 'Afspraken ten aanzien van vervoer bij uitstapjes / excursies.'
Het komt regelmatig voor dat de klas van uw kind een uitstapje of excursie heeft. Om deze uitstapjes of excursies te kunnen realiseren, vragen we u als ouders of u kinderen kunt vervoeren en/of kunt begeleiden.

Maar hoe zit dit nu precies met het vervoeren van uw kind in een andere auto?
Omdat deze vraag wel eens door ouder gesteld wordt, brengen wij ons vervoersprotocol bij u onder de aandacht. Veiligheid boven alles! De inhoud van dit protocol is gebaseerd op de wet- en regelgeving van de rijksoverheid. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verkeersveiligheid/vraag-en-antwoord/moet-ik-mijn-kind-in-de-auto-in-een-kinderzitje-vervoeren

Dit gehele protocol is een lijvig stuk dat te vinden is op de website van de Rijksoverheid. De hoofdlijnen geven we graag hier weer. In de printversie van deze informatie kunt u (onderaan) een strookje invullen en ondertekend met uw kind retour geven aan de leerkracht van uw kind.
Algemeen: Wat zegt de wet over het vervoer van kinderen? Met een autogordel om zit iedereen een stuk veiliger in de auto. Maar de gordels die we als volwassenen dragen, zijn niet geschikt voor kleine kinderen en baby’s. Vandaar dat het ook in de wet is vastgelegd dat alle kinderen kleiner dan 1.35 meter in een goedgekeurd kinderzitje, volgens de R44-norm of volgens de i-Size norm, moeten worden vervoerd. Voor kinderen in heel Europa gelden in principe dezelfde veiligheidseisen tijdens autovervoer.

Uitzonderingen op de wetgeving Omdat in de praktijk het niet in alle gevallen mogelijk is om aan deze regels te voldoen zijn er een aantal uitzonderingen. De meeste van deze uitzonderingen gelden niet voor kinderen jonger dan drie jaar.
Voor schooluitstapjes geldt het volgende: (indien uw kind door iemand anders wordt vervoerd) Als kinderen incidenteel in andermans auto meerijden, zoals een uitstapje op school dat niet wekelijks plaatsvindt, dan mogen kinderen ouder dan 3 jaar zonder autostoeltje of zittingverhoger vervoerd worden. In deze gevallen geldt:

Dus: Geeft u s.v.p. bij voorkeur uw stoelverhoger (voorzien van naam) aan uw kind mee op de dag van het uitstapje, indien u zelf geen ‘vervoerouder’ bent die dag. Dan zal deze voor uw kind worden gebruikt. 

Voor de volledigheid hieronder de ‘uitzondering vervoer in eigen auto met eigen kind’

Dit geldt niet tijdens een uitstapjes voor school! Dit is het deel waar de verwarring ontstaat. Onderstaand schrijven geldt dus voor uw eigen kind waarbij u als (pleeg)ouder de chauffeur bent. Kinderen vanaf 3 jaar en volwassenen mogen los op de achterbank zitten. Als er geen gordels voorin en achterin zijn, mogen kinderen tot 3 jaar niet worden vervoerd. Kinderen vanaf 3 jaar tot 1,35 meter mogen alleen achterin vervoerd worden. Iedereen groter dan 1,35 meter mag voorin zitten. Als op de achterbank al twee autostoeltjes en/of zittingverhogers in gebruik zijn en er geen plaats meer is voor een derde, dan mogen kinderen van 3 jaar en ouder op de achterbank de autogordel gebruiken. Het is daarbij niet toegestaan om de driepuntsgordel als heupgordel te gebruiken, door het schuine gedeelte achter de rug te laten lopen. Voor meer informatie verwijzen wij u nogmaals door naar:  

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verkeersveiligheid/vraag-en-antwoord/moet-ik-mijn-kind-in-de-auto-in-een-kinderzitje-vervoeren

 

 

 

KBS St. Joseph
Disselplein 10
3829 MD Hooglanderveen
Bekijk op de kaart